
با ظهور اسلام و ضرورت مسیر یابی، تعیین قبله و اوقات شرعی، مسلمانان در حوزه علم نجوم و ریاضی به تحصیل پرداختند. دانشمندان برجستهای همچون عبدالرحمن صوفی، خیام، ابوریحان بیرونی و خواجه نصیرالدین طوسی در این زمینه شهرت جهانی دارند. تکمیل و استفاده گسترده از اسطرلاب که یک وسیله پیچیده مهندسی و نجومی است محصول تلاشها و تحقیقات فراوان این دانشمندان است.
گنجینه نجوم موزه مرکزی آستان قدس رضوی واقع در صحن کوثر حرم مطهرامام رضا(ع)، عنوان اولین موزه علوم ایران را دارا است که در سال 1378 شمسی افتتاح شده است. بسیاری از آثار این گنجینه توسط مرحوم دکتر سيدجلالالدين تهراني(1278-1366 خورشيدي) به آستان قدس رضوی وقف شده است. از اشيای شاخص این مجموعه، دو اسطرلاب مسطح و يك اسطرلاب كروي مربوط به دوره صفوی است که توسط استادان مشهور این دوره ساخته شده است. همچنین یک حلقه کریمه یا اسطرلاب چوبی و حلقوی ساخت استاد محمدباقر و یک اسطرلاب شبیهسازی شده بر اساس اسطرلاب استاد محمد مقيم اليزدي از دیگر ابزار نجومی شاخص این موزه است.
برخی دیگر از اشیای نفیس این گنجینه عبارتاند از: انواع تلسکوپ؛ شکستی و انعکاسی، کره؛ سماوی، نجومی و جغرافیایی، دوربین؛ چشمی، اپرا، تئودلیت (سمتیاب)، سکستانت و اکتانت، کادران؛ وسیله اندازهگیری زاویههای عمودی، انواع مدل حرکت زمین، وسایل نجوم دریایی، چندین نمونه گونیا، خطکش و پرگار؛ مورد استفاده در ساخت وسایل نجومی،دستگاه مورس و زلزله نگار.